de vijf paarden

De vijf paarden van Alejandro
Alejandro Balbi Toro, de kleinzoon van Rolando, heeft de vijf lijnen verbonden aan een metafoor met vijf paarden. Deze vijf paarden zijn de vijf krachten van Biodanza. Alejandro heeft deze metafoor bedacht toen hij het belang van de vijf lijnen aan tieners wilde uitleggen. Maar het is zo krachtig dat hierdoor dit begrip ook bij bijna iedereen beter zal landen.

Stel je voor dat jij in een koets zit die wordt getrokken door vijf paarden. De koets met paarden vertegenwoordigen jouw levensloop. De paarden zijn de vijf lijnen: Vitaliteit, Seksualiteit, Creativiteit, Affectiviteit en Transcendentie. Alle vijf met hun eigen unieke eigenschappen. Ze zijn allemaal even belangrijk .

Het leven is als een rit met een koets, voortgetrokken door deze vijf paarden. Als bestuurder van onze eigen koets moeten we onze paarden goed kennen om de juist koers te kunnen houden in ons leven. Het is handig om te weten welke omstandigheden (ecofactoren) onze paarden krachtig maken of juist verslappen. Opvoeding, onderwijs, cultuur en levenservaringen kunnen allemaal van invloed zijn op de stemming, ontwikkeling en samenwerking van de paarden.

Laten we eens kennis maken met onze paarden:

Vitaliteit

Het eerste paard is Vitaliteit. Vitaliteit is een sterk paard. Hij is enthousiast, zelfstandig en spontaan. Hij lacht graag en hard. Houd van eten, drinken, rondrennen maar ook van rustig aan doen en slapen. Vitaliteit zorgt ervoor dat je makkelijk beweegt, dat je actie onderneemt en dat je rust wanneer je het nodig hebt. Vitaliteit houdt van het aardse, van de materie.

Seksualiteit

Seksualiteit is het tweede paard. Dit paard wil er altijd goed uitzien en zijn haar zit altijd perfect. Hij houdt ervan om gezien te worden en is een vurig type. Zijn drijfveren zijn plezier en genot. Hij geniet  ervan om aangeraakt te worden en om anderen aan te raken én te verleiden. Seksualiteit is heer en meester in het voelen van verlangens en levenslust.

Creativiteit

Het derde paard is Creativiteit. Maar Creativiteit is geen paard; hij is een Eenhoorn en het meest unieke paard uit het span. Altijd in voor iets nieuws: een nieuwe tattoo, hip kapsel of een gek idee. Hij houdt er van om op ontdekkingstocht te gaan en te creëren. Denkt na over nieuwe plannen, wetenschappelijke theorieën en uitvindingen. Vraagt zich honderdduizend dingen af en heeft grootse dromen. Creativiteit is in het hier en nu en vergeet wel eens rekening te houden met anderen om zich heen of de afgesproken regels.

Affectiviteit

En dan volgt het belangrijkste paard, Affectiviteit. Affectiviteit is zacht, lief, zorgzaam en sociaal. Hij creëert samenhang tussen de verschillende paarden zodat er samenwerking en groei ontstaat. Affectiviteit is het emotionele universum. Hij wil altijd ruimte hebben om stil te kunnen staan bij wat er nu eigenlijk gebeurd, hij wil met alle paarden praten over wat ze raakt en beïnvloedt. Soms denken de anderen: ‘Zucht, daar heb je Affectiviteit weer….’ Maar dit paard zorgt voor de onderlinge relatie, is de lijm tussen alle kennis en wordt gewaardeerd om zijn altruïsme, tedere aanraking en liefkozingen.    

Transcendentie

Tot slot het vijfde en gevleugelde paard, de Pegasus, Transcendentie. Transcendentie houdt van harmonie, subtiliteit, eenheid, schoonheid en sereniteit. Hij zorgt ervoor dat de koets gaat vliegen, brengt het geheel tot nieuwe hoogtes en in extase. Als hij iets nieuws ontdekt, zoals stralende sterren aan de hemel, zal hij ernaar reiken en is het leven voor eeuwig verandert. Alleen als alle paarden perfect samenwerken kan Transcendentie ervoor zorgen dat de ramen van de koets openen en er tot grote hoogtes gevlogen kan worden.

Alle paarden op één lijn voor de koets te krijgen is het uiteindelijk is het doel van Biodanza – zoals de Griekse Zonnegod Helios heeft – zodat de zon in jezelf blijvend kan stralen.

Helios – Griekse Zonnegod

Het is nog niet zo eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. In onze maatschappij is Vitaliteit sterk vertegenwoordigd, wordt Seksualiteit onderdrukt en heeft bovendien een slechte naam. Over het algemeen denken we dat Creativiteit alleen behoort tot ‘the lucky few’, terwijl dat niet het geval is. Affectiviteit mag er vaak niet zijn – vooral niet bij mannen en er is weinig ruimte voor Transcendentie in onze overvolle agenda’s. Biodanza nodigt je uit om voor elke paard de juiste hoeveelheid ruimte in je leven te creëren.

Als een van je paarden minder snel gaat of tegengewerkt wordt door levenservaringen, dan remt de snelheid van het rijtuig af. Je persoonlijke ontwikkeling gaat zo snel als het traagste paard. Het is dus van belang om oog te hebben voor alle paarden, deze in balans te hebben en ze te koesteren.

Elke oefening in Biodanza heeft een of meerdere lijnen (paarden) in zich. Als je tijdens het dansen weerstand voelt, is daar een vertraagd/sloom paard actief en dus een ontwikkelingsmogelijkheid aanwezig. De lijnen die bij jou al goed ontwikkeld zijn, kunnen ondersteunend zijn om de anderen mee te nemen in ontwikkeling zodat je steeds dichterbij de essentie van je ware ‘ik’ komt en je leven volop kan gaan stromen. Zodat jouw koets met paarden kan gaan vliegen.

De meeste mensen hebben twee of drie paarden die voorop rennen. Welke paarden kunnen bij jou al vrijuit rennen en welke hebben nog wat extra liefde en voeding nodig om tot volledige galop te komen?

En een bonus voor degenen die Spaans beheersen en het in eigen woorden van Alejandro Balbi Toro willen horen; de link naar zijn filmpje.